Slide G

Radio Soest Non-Stop

Slide B

Cultuur in de regio

Slide A

Easy Listening Cafe

Slide D

Rock and Roll bij Radio Soest

Slide F

Eemland 1 Actueel

Het nieuws uit Soest, Soesterberg, Baarn en Bunschoten-Spakenburg

Bouwgigant Heijmans wil grond Oranjes kopen voor woningbouw. Politica Jolande Gastelaars: 'Je bent niet wijs als je naast het paleis woningbouw wilt plegen'

dinsdag 4 mei 2021

SOEST - De prinsessen Beatrix, Margriet en Irene reageren niet op een aan hen persoonlijk gerichte smeekbede vanuit de wijk Soestdijk. Verkoop dit weiland niet voor woningbouw was de noodkreet. Bouwreus Heijmans heeft al een koopoptie, zo blijkt nu. De werkgroep Natuurlijk Soestdijk heeft dat te horen gekregen van het rentmeesterskantoor dat de belangen van de Oranjes behartigt. De actievoerders verzamelden met een petitie 270 handtekeningen tegen nieuwbouw.

Een aantal maanden geleden werd bekend dat de gemeente zich het eerste recht van koop heeft toegeëigend, via de wet voorkeursrecht gemeenten, nadat Heijmans vorig jaar zomer de grond wilde verwerven. De gemeente heeft 100.000 euro uitgetrokken voor gebiedsontwikkeling rond het nabij gelegen woonwagenkamp Meent en de omliggende gronden aan de Koninginnelaan en Regentesselaan. Dat gebeurt ’om de regierol veilig te stellen’, stelt de gemeente.

Een ’belachelijke actie’ noemt raadslid Yolande Gastelaars (foto) van Democraten Soest Natuurlijk het. ,,Waarom ga je geld steken in iets waarvan je nog niet zeker weet of het er komt?” Volgens de DSN-politica moet er eerst eens gekeken worden naar andere geschikte locaties in Soest voordat er groen wordt opgeofferd.

In de wijk Soestdijk is de verkeersafwikkeling bijna onbegonnen werk, meent Gastelaars. ,,Bij 150 huizen zit je al gauw aan 300 auto’s. Op de Koninginnelaan zitten die de bus in de weg. De Jachthuislaan is een provinciale fietsverbinding.”

De MeijerBergman Erfgoed Groep, eigenaar van Paleis Soestdijk, is bezig met een beheersplan voor natuurontwikkeling op het landgoed en haar grond daarbuiten. Een strook van MBEG tot aan de Jachthuislaan wordt betrokken als een ecologische verbinding van natuurgebieden. ,,Je bent dan niet wijs als je aangrenzend woningbouw wilt plegen”, aldus Gastelaars. De locatie valt overigens wel binnen de rode contouren van de gemeente.

Gastelaars constateert dat Soest volledig op schema ligt met het woningbouwprogramma tot 2030. Zij pleit ervoor om slimmer om te gaan met herontwikkeling van (bedrijfs-)locaties. Er zijn nog genoeg plekken om woonruimte te creëren. ,,Dat vraagt creativiteit en kan wat duurder zijn, maar het gaat om de politieke wil.”

Klik HIER om verder te lezen op gooieneemlander.nl

Nieuwsoverzicht

Wat te doen in Soest?


Radio Soest

Raadhuisplein 1
3762 AV Soest

035 - 760 77 50
redactie@radiosoest.nl
kabelkrant@radiosoest.nl

Volg het nieuws van Soest nu ook via nieuwsrubriek op onze site. Daarnaast informeren we u ook via onze Kabelkrant. Heeft u nieuws? Mail ons op kabelkrant@radiosoest.nl en webmaster@radiosoest.nl.