Slide G

Radio Soest Non-Stop

Slide B

Cultuur in de regio

Slide A

Easy Listening Cafe

Slide D

Rock and Roll bij Radio Soest

Slide F

Eemland 1 Actueel

Het nieuws uit Soest, Soesterberg, Baarn en Bunschoten-Spakenburg

Historische Vereniging Soest/Soesterberg houdt bijeenkomst over 'bleekneusjes'

donderdag 30 september 2021

SOEST - Op dinsdagavond 5 oktober organiseert de Historische Vereniging Soest/Soesterberg vanaf 20.00 uur in het Gildehuis aan Steenhoffstraat 46 weer het Historisch Café. Door de corona was dit bijna 1,5 jaar niet mogelijk. Tijdens deze bijeenkomst van het Historisch Café wordt er een presentatie verzorgd door René van Hal en Jan de Mos over de verschillende kindervakantiekoloniehuizen die in de periode 1905-1983 in Soest en Soesterberg hebben gestaan.

Historie

In de vorige eeuw tussen 1920-1968 werden vele honderden kinderen vanuit voornamelijk de grote stad naar Soest en Soesterberg gezonden om “gezondheid op te doen”, ofwel aan te sterken. Wie kent niet de namen van de Kindervakantiekoloniehuizen Bloemheuvel, De Stompert, Hemalie, Kinabu, Nieuwe Weg en Vosseveld? Elk huis kende zijn eigen geschiedenis en achterban. Uitgangspunt was dat met zes weken de kinderen weer “hersteld” naar huis zouden kunnen. Rust, Reinheid en Regelmaat was daarbij het Leitmotiv. Door goed te eten, rust te nemen en van de (hoogte)zon te genieten zou dat moeten lukken. Wekelijks werd het gewicht van de kinderen gecontroleerd en als een kind te weinig was aangekomen werd er vaak nog weer een nieuwe periode van zes weken aan vast geplakt.

De kinderen, zo merkten beide inleiders uit hun contacten, keken met wisselende ervaringen terug op hun verblijf in Soest en Soesterberg. Voor sommigen was het een fijne en zorgeloze periode, anderen hebben minder goede ervaringen vaak gebaseerd op verplicht moeten eten; ook moest eten wat je niet lustte of niet kende. Allerlei maniertjes werden er gevonden om toch een leeg bord te kunnen tonen. Ook verhalen van kinderen die waren ontsnapt om de omgeving te verkennen en daarbij zelfs op het politiebureau belandden.

Tijdens zo’n Historisch Café is er voldoende ruimte om ook ervaringen uit te wisselen. Begin dit jaar is er trouwens een speciaal nummer uitgegeven door de Historische Vereniging Soest/Soesterberg met als thema “Bleekneusjes”. Tijdens de avond die tot ongeveer 22.30 uur duurt zal uit die informatie worden geput als ook alles wat er niet is beschreven en wel is gedeeld via verhalen. Een mooi stukje geschiedenis komt aan de orde dat we nu niet meer op deze manier kennen omdat de sociale voorzieningen aanzienlijk zijn verbeterd.

Gezien het beperkte aantal plaatsen dat beschikbaar is dienen belangstellenden zich voor het bijwonen van deze Historische Cafés aan te melden via de site www.hvsoest.nl.

Voor informatie over dit persbericht kunt u zich wenden tot René van Hal, 06-23284667; halrenevan@xmsnet.nl

Op dinsdagavond 5 oktober a.s. organiseert de Historische Vereniging Soest/Soesterberg vanaf 20.00 uur in het Gildehuis, Steenhoffstraat 46 weer Historisch Café. Door de corona was dit bijna 1,5 jaar niet mogelijk. Tijdens het Historisch Café wordt een presentatie verzorgt door René van Hal en Jan de Mos over de verschillende kindervakantiekoloniehuizen die in de periode 1905-1983 in Soest en Soesterberg hebben gestaan.

Historie

In de vorige eeuw tussen 1920-1968 werden vele honderden kinderen vanuit voornamelijk de stad naar Soest en Soesterberg gezonden om “gezondheid op te doen” ofwel aan te sterken. Wie kent niet de namen van de Kindervakantiekoloniehuizen Bloemheuvel, De Stompert, Hemalie, Kinabu, Nieuwe Weg en Vosseveld. Elk huis kende zijn eigen geschiedenis en achterban. Uitgangspunt was dat met 6 weken de kinderen weer “hersteld” naar huis zouden kunnen. Rust, Reinheid en Regelmaat was daarbij het Leitmotiv. Door goed te eten, rust te nemen en van de (hoogte)zon te genieten zou dat moeten lukken. Wekelijks werd het gewicht gecontroleerd en wanneer een kind te weinig in gewicht was toegenomen in de 6 weken, dan werd er vaak nog weer een nieuwe periode van 6 weken aan vast geplakt.

De kinderen, zo merkten beide inleiders uit hun contacten, keken met wisselende ervaringen terug op hun verblijf in Soest en Soesterberg. Voor sommigen was het een fijne en zorgeloze periode, anderen hebben minder goed ervaringen vaak gebaseerd op verplicht moeten eten, eten ook dat je niet lustte of niet kende. Allerlei maniertjes werden er gevonden om toch een leeg bord te kunnen tonen. Ook verhalen van kinderen die waren ontsnapt om de omgeving te verkennen en daarbij zelfs op het politiebureau belandden.

Tijdens zo’n Historisch Café is er voldoende ruimte om ook ervaringen uit te wisselen. Begin dit jaar is trouwens een speciaal Themanummer uitgegeven door de Historische Vereniging Soest/Soesterberg verschenen met als thema “Bleekneusjes”. Tijdens de avond die tot ongeveer 22.30 uur duurt zal uit die informatie worden geput als ook alles wat er niet is beschreven en wel is gedeeld via verhalen. Een mooi stukje geschiedenis komt aan de orde, die we nu niet meer op deze manier kennen omdat de sociale voorzieningen aanzienlijk zijn verbeterd.

Gezien het beperkte aantal plaatsen dat beschikbaar is, dienen belangstellenden voor het bijwonen van deze Historische Cafés zich aan te melden via de site. Klik HIER op de website van de vereniging.

Nieuwsoverzicht

Wat te doen in Soest?


Radio Soest

Raadhuisplein 1
3762 AV Soest

035 - 760 77 50
redactie@radiosoest.nl
kabelkrant@radiosoest.nl

Volg het nieuws van Soest nu ook via nieuwsrubriek op onze site. Daarnaast informeren we u ook via onze Kabelkrant. Heeft u nieuws? Mail ons op kabelkrant@radiosoest.nl en webmaster@radiosoest.nl.