Radio Soest

Now playing:
Late Night Non-stop muziek

Slide G

Radio Soest Non-Stop

Slide B

Cultuur in de regio

Slide A

Easy Listening Cafe

Slide D

Rock and Roll bij Radio Soest

Slide F

Eemland 1 Actueel

Het nieuws uit Soest, Soesterberg, Baarn en Bunschoten-Spakenburg

Interview met burgemeester Rob Metz

donderdag 2 april 2020

SOEST - Onze verslaggever René Janson interviewde burgemeester Rob Metz. De burgervader uitte ondermeer zijn zorgen over het aanstaande mooie weer, legde uit het hoe komt dat de cijfers over het aantal coronabesmettingen in Soest steeds verschillen en gaf een inkijkje in hoe de gemeente bezig is met de freelancers en zzp-ers van het dorp. 

Hoe komt het dat de cijfers steeds verschillen betreft aantal besmette Soesters met het coronavirus?

,,Het hangt af van de manier waarop geteld wordt: bij opname in het ziekenhuis, na testen buiten het ziekenhuis, inclusief of exclusief de mensen die in quarantaine zitten. Daarbij heb je ook nog te maken met de individuele wensen van families. Voor de officiële cijfers, verwijs ik naar de cijfers die het RIVM naar buiten brengt.

Spreekt u de Soesters met Corona en wat krijgt u dan van hen mee?

,,Via de GGD heb ik wel contact met een aantal mensen die besmet zijn. Ik vraag hen hoe het met hen gaat. Wat me wel zorgen baart, is dat mensen die corona hebben gehad in lichte of mildere vorm als een soort paria door anderen worden bejegend. Deze mensen zijn weer gezond, dus dat is pijnlijk."

Houden Soesters zich voldoende aan de voorschriften?

,,We constateren als gemeente dat iedereen zich houdt aan de voorschriften op dit moment. Wel maak ik me zorgen over het naderende mooi weer, en dan nog geeneens zo over onze eigen dorpelingen. Soesters en Soesterbergers houden zich over het algemeen goed aan de regels en weten de weg wel in de duinen en de bossen. Maar er komen ook mensen van buiten die er ook even uit willen. Aan de invalswegen van Soest komen daarom dit weekend matrixborden te staan waarop staat vermeld dat de Soester duinen en bossen en de natuurgebieden in Soesterberg beperkt toegankelijk zijn. En een oproep om de 1,5 meter afstand zoveel mogelijk in acht te nemen. Mocht het onverhoopt zo zijn dat er teveel mensen op een plek zijn, dan zal er door politie en boa’s worden ingegrepen en zonodig worden dan gebieden afgesloten.  De parkeerterreinen bij de natuurgebieden blijven afgesloten voor auto’s. Elders parkeren levert een forse boete op. We willen niet een nieuwe golf van besmetting creëren."

Wat zijn verdere besluiten die zijn genomen in verband met de Coronacrisis?

,,Onder andere verruiming van de winkeltijden en opschorting van het betalen van huur aan de gemeente door instellingen en verenigingen. Verder zijn bij de gemeente zo’n 600 aanvragen voor steun ingediend door zzp-ers bij wie het water aan de lippen staat. Daarvan zijn er nu ongeveer 400 afgehandeld. Ambtenaren van BBS die de uitkeringen moeten doen, werken keihard om alles zo snel mogelijk af te handelen."

Nieuwsoverzicht

Wat te doen in Soest?


Radio Soest

Raadhuisplein 1
3762 AV Soest

035 - 760 77 50
redactie@radiosoest.nl
kabelkrant@radiosoest.nl

Volg het nieuws van Soest nu ook via nieuwsrubriek op onze site. Daarnaast informeren we u ook via onze Kabelkrant. Heeft u nieuws? Mail ons op kabelkrant@radiosoest.nl en webmaster@radiosoest.nl.